Bevlogenheid

Artsen kiezen hun vak met een bepaalde bevlogenheid. Sommigen spreken zelfs van een roeping. Als arts wil je mensen helpen,  het beste voor je patiënten en die verantwoordelijkheid dragen valt niet altijd mee. Continue kritische reflectie op je handelen is belangrijk en hoort bij je vak. Heb je het goed(e) gedaan?

Sommige professionals schieten door in die kritische reflectie.  Kritisch wordt kritiek. Niet goed. Niet goed genoeg. Fout. Stom. Sukkel. Is jouw head talk opbouwend en liefdevol òf negatief en afbrekend?

Wat vertel jij jezelf dag in dag uit?

Het behoeft geen uitleg dat negativiteit in je lijf gaat zitten. Het is oprecht ziekmakend en nergens goed voor, maar…. verander het maar eens!

Ook de veranderingen in de zorg doen een aanslag op de bevlogenheid van menig professional. Administratiedruk, personeelstekorten, wachtlijsten. Meer en meer collega’s vinden hun vak fantastisch, maar het werk steeds minder leuk.

Waar sommigen  prima kunnen omgaan met de werkdruk, komen anderen zichzelf hier keihard in tegen. En vrouwen misschien wel meer dan mannen. Het lijf laat op een gegeven moment weten dat er ‘iets’ anders moet. Gedachten worden negatief of zelfs somber. Herken jij de signalen?

Burn-out

Inmiddels kampt 1 op de 6 werknemers met burn-out klachten, onder medische specialisten en a(n)iossen worden vergelijkbare cijfers gerapporteerd.

Ik ken het medisch domein van binnen en van buiten en weet welke persoonlijke aspecten bijdragend zijn aan het ontstaan van burn-out.
Vrouwen die (h)erkennen dat onzekerheid, perfectionisme, faalangst, twijfel e.d. maakt dat zij in de gevarenzone zijn beland of risico lopen kunnen bij mij terecht voor hulp bij het aanpakken van predisponerende persoonskenmerken om zo patronen te doorbreken.  

Resultaten van een traject zijn o.a. groei in zelfvertrouwen,  zelfverzekerdheid en assertiviteit, moeitelozer grenzen stellen en bewaken en een gezond relativeringsvermogen. Wat je krijgt is focus op dingen die plezier opleveren en laissez-fair rond dingen die je toch niet kunt veranderen.

Je gaat anders denken, je gaat je anders voelen en je gaat anders doen.

Sinds vandaag sta ik als hulpverlener vermeld op @balansportaal. http://www.balansportaal.nl is een databank voor hulp bij burnout en stressklachten. Samen naar een maatschappij met minder stress en stressgerelateerde aandoeningen. De sleutel hiertoe zit in een ieder zelf. Zelf kiezen voor coaching op professioneel leiderschap en transformatie van belemmerende overtuigingen/emoties maakt dat je je voor nu èn de toekomst wapent tegen overbelasting.

Voor iedereen goed.

Ik ont-moet je graag.

PS En als je nu denkt ‘waarom alleen vrouwen’? Kwestie van genderspecifieke zorg. Zowel medisch als psychologisch. Logisch, toch?